Skip to main content
Af Jørgen Steen

Sukkertang

Latinsk navn: Sacharina latissima
Engelsk navn: Sugar kelp
Grønlandsk navn: Uisuk
Gruppe: Alger
Klasse: Brunalger

Sukkertang er en brunalge, der vokser langs de fleste danske kyster på dybder fra 0.5 til 30 meter, og algen kan nogle steder danne tætte skove af tang under havoverfladen. Sukkertang dyrkes flere steder i Danmark på liner, der sættes ud i havet. På en hektar (10.000 kvm) kan der høstes over 20 ton sukkertang om året.

Kendetegn
Sukkertang består af ét stort blad og kan blive omkring 3 meter langt. Jo ældre sukkertang bliver, jo tykkere og mere læderagtig bliver bladene. Sukkertang har hæfterødder, der klæber sig fast til sten eller andre faste overflader. Planten har en ret kort, solid stilk og en lang, bølget bladplade.

  • Sukkertang © Naturporten - Kirsten Hjørne
    Sukkertang © Naturporten - Kirsten Hjørne

    Fakta

    Voksested: Hav
    Flerårig
    Bladpladens længde: Ca. 3 m
    Bladpladens bredde: Ca. 30 cm
    Formering: Sværmesporer, der dannes på løvet om vinteren
    Vækst: Danner nye blade hvert år

    Vidste du det?

    Sukkertang har et højt indhold af mannitol, som er et sødt sukkerstof. Algen indeholder også store mængder jod.  Sukkertang trives ved vandtemperaturer mellem 2 og 15 grader C. Bliver vandtemperaturen højrere stopper væksten, og ved over 20 grader C dør planten. Hele bladet kan spises, men jo længere væk fra stilken, jo ældre og sejere er bladet.

    Fakta

    Voksested: Hav
    Flerårig
    Bladpladens længde: Ca. 3 m
    Bladpladens bredde: Ca. 30 cm
    Formering: Sværmesporer, der dannes på løvet om vinteren
    Vækst: Danner nye blade hvert år

    Vidste du det?

    Sukkertang har et højt indhold af mannitol, som er et sødt sukkerstof. Algen indeholder også store mængder jod.  Sukkertang trives ved vandtemperaturer mellem 2 og 15 grader C. Bliver vandtemperaturen højrere stopper væksten, og ved over 20 grader C dør planten. Hele bladet kan spises, men jo længere væk fra stilken, jo ældre og sejere er bladet.