Skip to main content
Af Jørgen Steen

Søl

Latinsk navn: Palmaria palmata
Engelsk navn: Dulse, Dilsk
Grønlandsk navn: Aappilattut
Gruppe: Alger
Klasse: Rødalger

Søl er en rødalge, som har et højt indhold af proteiner, vitaminer og mineraler. Den kan tørres og spises som snack. Søl vokser i tidevandszonen og den øverste del af den altid vanddækkede zone. Planten vokser på store sten og bladtang. Søl  dyrkes flere steder i Danmark på liner, der er lagt ud i havet.

Kendetegn
Algens løv er rødt, bladformet og sammensat af flere bladgenerationer, idet nye blade dannes fra randen af de gamle blade. Algen sidder fasthæftet med en hæfteskive.

  • Søl © Naturporten - Kirsten Hjørne
    Søl © Naturporten - Kirsten Hjørne

    Fakta

    Voksested: Hav
    Flerårig
    Løvlængde: Op til 50 cm
    Formering: Sporer
    Vækst: Der dannes nye blade fra randen af gamle blade

    Vidste du det?

    Søl kaldes ofte ’havets bacon’, fordi smagen minder lidt om bacon, når den steges eller ristes. Søl har i frisk tilstand en saltet og nøddeagtig smag, og bruges bl.a. i brød, salater, sushi, fiskeretter og suppe.

    Fakta

    Voksested: Hav
    Flerårig
    Løvlængde: Op til 50 cm
    Formering: Sporer
    Vækst: Der dannes nye blade fra randen af gamle blade

    Vidste du det?

    Søl kaldes ofte ’havets bacon’, fordi smagen minder lidt om bacon, når den steges eller ristes. Søl har i frisk tilstand en saltet og nøddeagtig smag, og bruges bl.a. i brød, salater, sushi, fiskeretter og suppe.