Søl
Latinsk navn: Palmaria palmata
Engelsk navn: Dulse, Dilsk
Grønlandsk navn: Aappilattut
Gruppe: Alger
Klasse: Rødalger
Søl er en rødalge, som har et højt indhold af proteiner, vitaminer og mineraler. Den kan tørres og spises som snack. Søl vokser i tidevandszonen og den øverste del af den altid vanddækkede zone. Planten vokser på store sten og bladtang. Søl dyrkes flere steder i Danmark på liner, der er lagt ud i havet.
Kendetegn
Algens løv er rødt, bladformet og sammensat af flere bladgenerationer, idet nye blade dannes fra randen af de gamle blade. Algen sidder fasthæftet med en hæfteskive.
Fakta
Voksested: Hav
Flerårig
Løvlængde: Op til 50 cm
Formering: Sporer
Vækst: Der dannes nye blade fra randen af gamle blade
Vidste du det?
Søl kaldes ofte ’havets bacon’, fordi smagen minder lidt om bacon, når den steges eller ristes. Søl har i frisk tilstand en saltet og nøddeagtig smag, og bruges bl.a. i brød, salater, sushi, fiskeretter og suppe.
Fakta
Voksested: Hav
Flerårig
Løvlængde: Op til 50 cm
Formering: Sporer
Vækst: Der dannes nye blade fra randen af gamle blade
Vidste du det?
Søl kaldes ofte ’havets bacon’, fordi smagen minder lidt om bacon, når den steges eller ristes. Søl har i frisk tilstand en saltet og nøddeagtig smag, og bruges bl.a. i brød, salater, sushi, fiskeretter og suppe.