Søsalat
Latinsk navn: Ulva lactuca
Engelsk navn: Sea Lettuce
Voksested: Hav
Gruppe: Alger
Klasse: Grønalger
Søsalat er en meget almindelig grønalge i danske farvande. Den vokser på lavt vand og ofte tæt på kysten. De grønne blade sidder ofte fast på sten og er meget hårdføre over for udtørring og forurening. Søsalat vokser godt hvor der er mange næringsstoffer i vandet, fx nær kloakudløb. Søsalat kan, til forskel fra de fleste andre havalger, også vokse frit svømmende i havet. Søsalat dyrkes og høstes i Danmark, og da algen kan fordoble sin vækst på få dage, kan den dække meget store områder på kort tid. Høst af søsalat kan modvirke iltsvind.
Kendetegn
Bladene minder om salatblade og består af et lag celler, der danner et kruset, foldet blad, der ofte er ca. 20 cm langt, men kan blive meget større. Farven på den friske fjordsalat er lysegrøn eller blågrøn..
Fakta
Størrelse fastsiddende: Ca. 20 cm
Størrelse frit flydende: Op til 100 cm
Vidste du det?
Der flindes flere arter af søsalat, som alle kan spises men kan smage forskelligt. Nogle er milde og salte, mens andre er mere bitre.Søsalat smager bedst i de tidlige forårsmåneder. Sidst på sommeren danner algen sporer, bliver gullig og går i opløsning. Spis ikke søsalat og andre alger, som er samlet nær forureningskilder.
Fakta
Størrelse fastsiddende: Ca. 20 cm
Størrelse frit flydende: Op til 100 cm
Vidste du det?
Der flindes flere arter af søsalat, som alle kan spises men kan smage forskelligt. Nogle er milde og salte, mens andre er mere bitre.Søsalat smager bedst i de tidlige forårsmåneder. Sidst på sommeren danner algen sporer, bliver gullig og går i opløsning. Spis ikke søsalat og andre alger, som er samlet nær forureningskilder.