Skip to main content
Af Jørgen Steen

Odder

Latinsk navn: Lutra lutra
Engelsk navn: Eurasian otter
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovdyr
Familie: Mårfamilien

Odderen er helt tilpasset livet i vand. Dens strømlinede krop og glatte pels, som skyr vandet, betyder at den kan bevæge sig meget hurtigt under vand, når den søger føde.

Kendetegn
Odderens næsebor, øjne og ører sidder højt på hovedet, så den både kan ånde, se og høre, når den svømmer i vandoverfladen. Odderens ben er korte, og den har svømmehud mellem tæerne. Pelsen er helt mørkebrun, bortset fra et lysere parti på halsen og brystet.

Føde
Odderen lever især af fisk, men den spiser også frøer, småfugle og små pattedyr.

  • Odder © Kirsten Hjørne
    Odder © Kirsten Hjørne
  • Odder spor © Kirsten Hjørne
    Odder spor © Kirsten Hjørne

    Fakta

    • Levesteder: Sø og vandløb
    • Længde: 95-140 cm med hale
    • Kuldstørrelse: 2-3
    • Antal kuld: 1 hvert 2. år
    • Drægtighed: 8 uger

    Vidste du det?

    Odderen har været tæt på at uddø i Danmark og Europa, men den blev fredet i 1967, og nu gøres der meget for at forbedre dens levevilkår, så bestanden fortsat kan vokse. Der bliver stadig flere oddere i Danmark, hvor bestanden er størst i det nordvestlige Jylland.

    Fakta

    • Levesteder: Sø og vandløb
    • Længde: 95-140 cm med hale
    • Kuldstørrelse: 2-3
    • Antal kuld: 1 hvert 2. år
    • Drægtighed: 8 uger

    Vidste du det?

    Odderen har været tæt på at uddø i Danmark og Europa, men den blev fredet i 1967, og nu gøres der meget for at forbedre dens levevilkår, så bestanden fortsat kan vokse. Der bliver stadig flere oddere i Danmark, hvor bestanden er størst i det nordvestlige Jylland.

    Aktivitetsark

    Læs om odder
    Odder læs og skriv
    Odder mal og gæt
    Odder tegn