Skip to main content
Af Jørgen Steen

Markmus

Latinsk navn: Microtus agrestis
Engelsk navn: Field vole
Klasse: Pattedyr
Orden: Gnavere
Familie: Studsmus

Markmus kaldes også almindelig markmus eller nordmarkmus. Det er den mest almindelige mus i Danmark, og den findes i det meste af landet. Markmusen lever i det åbne land på heder, enge, overdrev og i lysninger i skoven med urter og græs. Markmus lever i gange under jorden eller veksler i den tætte bevoksning.

Kendetegn
Markmusen er en gråbrun studsmus. Den kendes på sin korte hale, de korte ben og de små, korte ører. Markmus løber med små, korte skridt og piler afsted på jorden.

Føde
Markmusen lever mest af græs, men den spiser også friske blade, stængler fra urter, siv og bark fra unge træer.

  • Markmus © Kirsten Hjørne
    Markmus © Kirsten Hjørne
  • Lort
    Lort
  • Spor
    Spor

    Fakta

    • Levesteder: Skoven
    • Længde: 8-14 cm
    • Vægt: 40-50 g
    • Kuldstørrelse: 1-10
    • Antal kuld: 2-7
    • Drægtighed: 21 dage

    Vidste du det?

    Når markmus gnaver barken af unge træer, går træerne ud og dør. Markmus kan derfor gøre stor skade i plantager og skove.

    Fakta

    • Levesteder: Skoven
    • Længde: 8-14 cm
    • Vægt: 40-50 g
    • Kuldstørrelse: 1-10
    • Antal kuld: 2-7
    • Drægtighed: 21 dage

    Vidste du det?

    Når markmus gnaver barken af unge træer, går træerne ud og dør. Markmus kan derfor gøre stor skade i plantager og skove.

    Aktivitetsark

    Læs om markmus
    Markmus læs og skriv
    Markmus mal og gæt
    Markmus tegn