Bramgås

afJørgen Steen

Latinsk navn: Branta leucopsis
Engelsk navn: Barnacle Goose
Klasse: Fugle
Orden: Andefugle
Familie: Svaner, gæs og ænder

Bramgåsen yngler i Nordatlanten, men har i de seneste år bredt sig til Østersøen og Nordsøen. Gåsen yngler normalt i små kolonier på stejle fjeldsider og klippeskrænter. Den ses ofte i flokke ved Vadehavet og i de sydøstlige dele af Danmark

Kendetegn
Bramgåsen er en ret lille gås med hvidt ansigt, sort hals, forbryst, isse og hale samt hvid bug. Ryggen er sortgrå og vingerne er stribede. Fuglens stemme eller kald lyder omtrent som en glammende hundegøen.

Føde
Bramgæs æder græs, urter, blade og andre plantedele.

 Bramgås
Fakta
  • Levested: Kysten
  • Vingefang: 120-145 cm.
  • Længde: 58-71 cm.
  • Vægt (han): 1,6-2,2 kg.
  • Vægt (hun): 1,3-1,8 kg.
  • Max. levealder: 28 år
  • Kuldstørrelse: 4-5 æg
  • Antal kuld: 1 pr. år
  • Rugetid: 24-25 dage
  • Ungetid: 40-45 dage
Vidste du det?
Den grønlandske bestand af bramgæs tæller ca. 45.000 fugle, som om efteråret trækker sydpå for at overvintre.