Skip to main content
Af Jørgen Steen

Fjeldvåge

Latinsk navn: Buteo lagopus
Engelsk navn: Rough-legged Buzzard/Hawk
Tysk navn: Raufussbussard
Svensk navn: Fisktärna
Norsk navn: Fjellvåk
Klasse: Fugle
Orden: Rovfugle
Familie: Høgefugle

Fjeldvågen yngler ikke i Danmark, men er en ret almindelig træk- og vintergæst i hele landet. Fjeldvåger lever i store, åbne områder med marker, enge, moser, strandenge og heder. 

Kendetegn
Fjeldvågen er større, kraftigere og lysere end musvågen. Fjeldvåger har en mørk overside, et lyst hoved med mørke striber og et mørkt bug- eller brystskjold med lyse tværstriber. Halen er bred og hvid med sorte tværbånd, sorte vingespidser og mørk bagkant. Fjeldvåger kredser i luften med højt løftede vinger.

Føde
Fjeldvåger lever af markmus, mosegrise og ådsler. I yngleområdet æder rovfuglen især lemminger, fjeldrotter, gråsidemus og andre gnavere samt fugle.

Fjeldvåge © Kirsten Hjørne I Tekst © Jørgen Steen
Fjeldvåge © Kirsten Hjørne I Tekst © Jørgen Steen

    Fakta

    • Levesteder: Det åbne land
    • Vingefang: 120-150 cm
    • Længde: 54-60 cm
    • Vægt (han): 600-950 g
    • Vægt (hun): 950-1300 g
    • Maks. levealder: 18 år
    • Kuldstørrelse: 3-4 æg
    • Antal kuld: 1
    • Rugetid: 28-31 dage
    • Ungetid: 39-43 dage

    Vidste du det?

    Fjeldvåger jager ofte ved at hænge længe i luften det samme sted på udkig efter bytte. Man siger, at fjeldvågen "muser". Fjeldvåger jager også fra pæle eller toppen af træer.

    Fakta

    • Levesteder: Det åbne land
    • Vingefang: 120-150 cm
    • Længde: 54-60 cm
    • Vægt (han): 600-950 g
    • Vægt (hun): 950-1300 g
    • Maks. levealder: 18 år
    • Kuldstørrelse: 3-4 æg
    • Antal kuld: 1
    • Rugetid: 28-31 dage
    • Ungetid: 39-43 dage

    Vidste du det?

    Fjeldvåger jager ofte ved at hænge længe i luften det samme sted på udkig efter bytte. Man siger, at fjeldvågen "muser". Fjeldvåger jager også fra pæle eller toppen af træer.