Skvalderkål
Latinsk navn: Aegopodium podagraria
Engelsk navn: Ground elder
Tysk navn: Giersh
Svensk navn: Kirskål
Norsk navn: Skvallerkål
Gruppe: Urter
Klasse: Tokimbladet
Orden: Skærmplanteordenen
Familie: Skærmplantefamilien
Skvalderkål er meget almindelig i hele Danmark. I skygge, danner planterne ikke blomster men formerer sig udelukkende ved underjordiske udløbere.
Blade, blomster og frugter
Bladene er savtakkede med lang, trekantet stilk. De hvide blomster sidder i skærme. Hver lille blomst har 5 kronblade. Frugten har to ægformede delfrugter.
Hvad bruges skvalderkål til?
Skvalderkål blev tidligere brugt som lægemiddel mod gigt. I vore dage spises friske skud fra skvalderkål ofte som salat. Blade og stængel kan anvendes til plantefarvning. Det giver grågrønne nuancer.
Fakta
- Voksesteder: Skoven
- 30-100 cm høj
- Flerårig
- Udløbere
- Blomstrer i juni-august
- Frugt: 2 frø
Vidste du det?
Skvalderkål vokser ikke naturligt i Danmark. Planten blev sandsynligvis indført som lægeplante af munke i middelalderen. Plantens latinske navn podagraria fortæller, at den blev anvendt mod gigt. Nu breder skvalderkål sig som besværligt ukrudt, men et spiseligt ukrudt, fordi friske blade af skvalderkål kan anvendes i salat.
Fakta
- Voksesteder: Skoven
- 30-100 cm høj
- Flerårig
- Udløbere
- Blomstrer i juni-august
- Frugt: 2 frø
Vidste du det?
Skvalderkål vokser ikke naturligt i Danmark. Planten blev sandsynligvis indført som lægeplante af munke i middelalderen. Plantens latinske navn podagraria fortæller, at den blev anvendt mod gigt. Nu breder skvalderkål sig som besværligt ukrudt, men et spiseligt ukrudt, fordi friske blade af skvalderkål kan anvendes i salat.