Latinsk navn: Phocoena phocoena
Engelsk navn: Harbour Porpoise
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Marsvin

Marsvinet er den mest almindeligt hval i de danske farvande. Den kan ses hele året ved de fleste kyster og lavvandede havområder. Der findes ca. 300.000 marsvin i Danmark. Hunnen vender hvert år tilbage til det samme sted for at føde og derefter parre sig.

Kendetegn
Marsvinet er en lille hval med en blåsort overside, hale og luffer. Undersiden er hvid. Rygfinnen er trekantet og ca. 20 cm høj. Marsvinet har en blåsort stribe fra munden til luffen. Hunnen er lidt større end hannen.

Føde
Marsvin søger føde i småflokke på 10-20 marsvin. Føden består først og fremmest af fisk, men også af blæksprutter og krebsdyr.

Marsvin - Phocoena phocoena - Harbour Porpoise
Fakta
  • Levesteder: Kyst og hav
  • Længde: 130-180 cm
  • Vægt: 45-90 kg
  • Forventet levealder: 25 år
  • Kuldstørrelse: 1 unge
  • Drægtighed: 11 måneder
Vidste du det?
Hvert år dør adskillige tusinde marsvin i fiskernes net - ved uheld. Alene fiskerne i Nordsøen fanger årligt mellem 5.000 og 10.000 marsvin, som drukner. De druknede marsvin skyller af og til op på stranden.