Latinsk navn: Cervus elaphus
Engelsk navn: Red deer
Klasse: Pattedyr
Orden: Hovdyr
Familie: Hjorte

Krondyr er Danmarks største hjorteart. Der findes fritlevende krondyr mange steder i Danmark, især i Midt- og Vestjylland, hvor der er store plantager og hedeområder. Desuden findes krondyr i mange dyrehaver.

Kendetegn
Om sommeren er krondyrets pels rødbrun på oversiden og hvidlig på undersiden. Vinterpelsen er gråbrun. Hannen kendes på sit meget store gevir. Gamle hanner har en manke omkring halsen.

Føde
Krondyr er planteædere. De lever især af græsser, lav og skud og bark fra træer. Krondyrene søger også føde på marker, hvor de fx spiser raps, korn, majs og kartofler.

Fakta
  • Levesteder: Skoven
  • Længde: ca. 200 cm
  • Vægt (han): 250 kg
  • Vægt (hun): 100 kg
  • Kuldstørrelse: 1
  • Antal kuld: 1
  • Drægtighed: 235 dage
Vidste du det?
Krondyr gemmer sig som regel i tætte bevoksninger i skoven om dagen. Om aftenen kommer de frem for at æde lige inden det bliver mørkt. Dyrene samles ofte i flokke, når de græsser.
Krondyr - Cervus elaphus - Red deer