Latinsk navn: Lagenorhynchus albirostris
Engelsk navn: White-beaked dolphin
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Delfiner

Hvidnæse er udover marsvin den mest almindelige hval i Danmark. Den lever bl.a. i Nordsøen og i Kattegat. Hvidnæsen hører hjemme i Nordatlanten, hvor de ofte ses i flokke på 50 til flere hundrede dyr.

Kendetegn
Hvidnæsen har et lille hoved med et kort, hvidt næb. Ryggen er sort med et gråligt mønster bag rygfinnen. Bugen er hvid. Langs hver side er der desuden en hvid stribe. Rygfinnen, halefinnen og lufferne er sorte. Rygfinne er høj og placeret midt på ryggen. Hvidnæsen trækker vejret gennem næseboret/blåsthullet  på oven på hovedet.

Føde
Hvidnæser lever især af torskefisk og blæksprutter, men de tager også krebsdyr.

Hvidnæse - Lagenorhynchus albirostris - White-beaked dolphin
Fakta
  • Levesteder: Kyst og hav
  • Længde: 240-300 cm
  • Vægt: 180-350 kg
  • Kuldstørrelse: 1 unge
  • Antal kuld: Max 1
  • Drægtighed: 10-11 måneder
Vidste du det?
Hvidnæser svømmer hurtigt, og de ses ofte i færd med at udføre flotte og akrobatiske delfinspring. De svømmer tit meget tæt på mindre skibe og sejlbåde.