Latinsk navn: Martes foina
Engelsk navn: Beech marten
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovdyr
Familie: Mårfamilien

Husmåren findes i hele Danmark bortset fra på Bornholm, Læsø og Anholt samt nogle mindre øer. Man skulle tro, at husmåren levede i huse, men den lever faktisk i småskove og i det åbne land. Husmåren indretter sit bo i et hult træ eller i en forladt ræve- eller grævlingegrav.

Kendetegn
Husmåren kendes fra skovmåren på sin store hvide plet på halsen, der er gul hos skovmåren. Desuden er husmårens snude lys, mens skovmårens snude er sort.

Føde
Husmåren spiser især smågnavere, småfugle og fugleæg, men hvis der mangler føde, spiser den også frøer og insekter samt døde dyr, fx trafikdræbte dyr. Om sommeren kan den også spise bær og frugter.

Husmår - Beech marten - Martes foina
Fakta
  • Levesteder: Skoven
  • Længde: 45 cm
  • Vægt(han): 1-2,3 kg
  • Kuldstørrelse: 2-4
  • Antal kuld: 1
  • Drægtighed: 9 måneder
Vidste du det?
Husmåren forsvarer sit eget territorium, og det gælder både hanner og hunner. En husmår tolererer ikke, at der kommer andre kønsmodne husmårer af samme køn ind på dens område. Hannens territorium kan dog række ind over flere hunners territorium.