Latinsk navn: Cáncer pagúrus
Engelsk navn: Edible crab
Klasse: Krebsdyr
Orden: Tibenede krebsdyr
Familie: Portunidae

Taskekrabben er almindelig i Danmark i Nordsøen, Skagerrak og i den vestlige del af Limfjorden. Den er er dog mere sjælden i Kattegatområdet. Krabben lever i havområder med dybde på 3- 50 m, men den  overvintrer dog på noget dybere vand. Taskekrappen lever på stenet, sandet og mudret havbund og kan ses hele året.

Kendetegn
Taskekrabber er store, rødbrune krabber med to, glatte og kraftige klosakse med sorte spidser. Skjoldet er tværovalt og hvælvet med små vorter. Krabbens ben er desuden dækket af hår, som hjælper den til at finde føde. I panden har den 2 øjne og 5 små tænder.

Føde
Taskekrabben er et rovdyr, der bl.a. æder muslinger og andre krebsdyr.

Taskekrabbe - Cáncer pagúrus - Edible crab
Fakta
  • Levesteder: Kyst og hav
    Længde: op til 20 cm
  • Vægt: op til 7 kg
  • Æg: op til 3.000.000
  • Taskekrabber parrer sig altid i forbindelse med, at hunnen skifter skal og derfor er helt blød.
Vidste du det?
Taskekrabben kan med sine klosakse let lukke muslingeskaller op og smadre andre krebsdyrs skjolde. De store, kraftige og kødfulde klosakse er det eneste af taskekrabben, der spises i Danmark.