Latinsk navn: Sitta europaea
Engelsk navn: Nuthatch
Klasse: Fugle
Orden: Spurvefugle
Familie: Spætmejser

Spætmejsen er almindelig i Danmark. Den lever helst i løvskove. I Vestjylland, hvor der ikke er så meget løvskov, er den mere sjælden. Spætmejsen mangler på mange danske øer, fordi den ikke kan lide at flyve over vand. Spætmejsen lever i et lille område hele året.

Kendetegn
Spætmejsen er en lille, kompakt fugl. Den kendes på sit kraftige næb, den gråblå overside og den sorte øjenstribe. I Jylland har spætmejserne ofte gulbrun underside, men længere mod øst er de lyse på undersiden.

Føde
Spætmejser spiser mest insekter og edderkopper. Om vinteren lever de også af frø, bær og nødder. Spætmejser samler vinterforråd af bog, agern og nødder.

Spætmejse - Nuthatch - Sitta europaea
Fakta
  • Levesteder: Skoven, Det åbne land
  • Vingefang: 22,5-27 cm
  • Længde: 14 cm
  • Vægt: 19-24 g
  • Maks. levealder: 12 år
  • Kuldstørrelse: 5-8 æg
  • Antal kuld: 1
  • Rugetid: 14-15 dage
  • Ungetid: 23-25 dage
Vidste du det?
Spætmejsen er ekspert i at løbe op og ned ad stammer. Den bevæger sig lige hurtigt, uanset om den løber med hovedet op eller ned. Spætmejsen støtter ikke med halen mod træet ligesom spætterne. Den bruger kun fødderne.