Latinsk navn: Anser brachyrhynchus
Engelsk navn: Pink-footed goose
Klasse: Fugle
Orden: Andefugle
Familie: Svaner, gæs og ænder

Kortnæbbet gås er almindelig i Danmark i september-maj, hvor fuglen er på træk eller overvintrer i Vestjylland eller Vadehavet. Gæssene optræder ofte i store flokke på kortgræssede enge eller opdyrkede marker nær lavvandede kyster og fjorde eller ved søer. De fugle, der gæster Danmark om vinteren yngler på Svalbard i fjelde og tundraområder.

Kendetegn
Den kortnæbbede gås er en kompakt, lys gås med et karakteristisk kort næb, der er sort og lyserødt. Fuglens hoved og hals er mørk, ryggen er gråbrun, og undersiden er lysegrå. Gåsens ben er lyserøde. Vingerne er lysegrå på oversiden og mørke på undersiden.

Føde
Kortnæbbet gås lever af plantemateriale som græs, rødder, urter, afgrøder, korn og kerner.

Kortnæbbet gås - Anser brachyrhynchus - Pink-footed goose
Fakta
  • Levesteder: Kyst og hav
  • Vingefang: 135-170 cm
  • Længde: 60-75 cm
  • Vægt (han): 2500-2700 g
  • Vægt (hun): 2200-2500 g
  • Maks. levealder: 39 år
  • Kuldstørrelse: 3-5 æg
  • Antal kuld: 1
  • Rugetid: 26-27 dage
  • Ungetid: 56 dage
Vidste du det?
Kortnæbbet gås raster ofte på marker, hvor den æder de dyrkede afgrøder, hvilket kan være et problem for landbruget. Derfor har man forsøgt at fodre den kortnæbbede gås og andre gæs på udvalgte marker i håbet om, at fuglene så holder sig væk fra de dyrkede marker.