Latinsk navn: Cygnus olor
Engelsk navn: Mute swan
Klasse: Fugle
Orden: Andefugle
Familie: Svaner, gæs og ænder

Knopsvanen er Danmarks nationalfugl, og det er vor mest almindelige svane. Knopsvanen kan ses hele året. Den lever og yngler i søer, lavvandede fjorde og kyster, moser samt byparker. De danske svaner er standfugle. Store træk af knopsvaner nordfra overvintrer ved de danske kyster.

Kendetegn
Knopsvanen er en stor svømmefugl med hvid fjerdragt. Den lange hals er s-formet. Næbbet er orangerødt med sort basis og sort knop. Knoppen er mindre hos hunner end hos hanner. Hannernes knop er et statussymbol.

Føde
Knopsvanernes føde består mest af vandplanter og alger, som den finder på lavt vand ved at dykke halsen ned i vandet. Knopsvanerne spiser også græs og korn.

Knopsvane - Cygnus olor - Mute swan
Fakta
  • Levesteder: Sø og vandløb Kyst og hav
  • Vingefang: 208-240 cm
  • Længde: 145-162 cm
  • Vægt (han): 12 kg
  • Vægt (hun): 10 kg
  • Max levealder: 42 år
  • Kuldstørrelse: 5-8 æg
  • Antal kuld: 1
  • Rugetid: 34-38 dage
  • Ungetid: 120-150 dage
Vidste du det?
Knopsvanens unger er gråsorte og pjuskede. Først efter nogen tid får de forældrenes elegante holdning med den s-formede hals. Der går flere år, inden knopsvanerne får deres smukke, hvide fjerdragt.