Latinsk navn: Sterna paradisaea
Engelsk navn: Arctic tern
Klasse: Fugle
Orden: Mågevadefugle
Familie: Terner

Havternen er meget almindelig som yngle- og trækfugl i april-oktober i Danmark. Havternen lever ved kyster og fjorde, og yngler normalt på småøer og holme eller i lavvandede områder langs kysterne. Ternen lægger sine æg skjult i fordybninger i sand eller græs.

Kendetegn
Havternen er helt hvid og lysgrå med sort hætte og orangerødt næb og røde, meget korte ben.  Vingerne er lange, slanke og spidse, mens halen er meget lang og dybt kløftet. Om vinteren bliver fuglenes pande hvid og næbbet sort. Havternen ligner fjordternen rigtig meget!

Føde
Havterner lever af småfisk, krebsdyr og insekter. Ternen får som regel øje på sit bytte, når den står stille og svirrer i luften, hvorefter den styrtdykker ned i vandet.

Havterne - Sterna paradisaea - Arctic Tern
Fakta
  • Levesteder: Kyst og hav
  • Vingefang: 80-95 cm
  • Længde: 33-39 cm
  • Vægt: 80-120 g
  • Max levealder: 30-35 år
  • Kuldstørrelse: 1-3 æg
  • Antal kuld: 1
  • Rugetid: 21-22 dage
  • Ungetid: 21-26 dage
Vidste du det?
Havternen yngler langs Nordeuropas og Arktis' kyster. Om vinteren trækker den sydpå, helt til Antarktis, for at overvintre. Havternen tilbagelægger altså enormt store afstande på sine træk forår og efterår.