Latinsk navn: Larus hyperboreus
Engelsk navn: Glaucous gull
Klasse: Fugle
Orden: Mågevadefugle
Familie: Måger

Gråmågen er en forholdsvis sjælden trækgæst i Danmark, hvor den oftest ses januar-maj langs den jyske vestkyst. Gråmågen yngler langs kysten i arktiske områder. De holder normalt sammen og yngler i små kolonier eller som enkeltpar på klipper eller mellem sten.

Kendetegn
Gråmågen har et kantet hoved og et kraftigt næb. Fuglen har lange ben og brede, korte vinger. Mågen er lys eller hvidgrå med hvide vingespidser. Gråmågen kan have en sort spids på sit store og lange, lyserøde næb.

Føde
Gråmåger er altædende, og fuglene tager som regel fisk, krebsdyr, fugleæg og -unger samt ådsler og muslinger.

Gråmåge - Larus hyperboreus - Glaucous gull
Fakta
  • Levesteder: Kyst og hav
  • Vingefang: 138-162 cm
  • Længde: 63-70 cm
  • Vægt: 1000-2200 g
  • Maks. levealder: 18 år
  • Kuldstørrelse: 3 æg
  • Antal kuld: 1
  • Rugetid: 27-28 dage
  • Ungetid: 45-50 dage
Vidste du det?
De gråmåger, der gæster Danmark januar-maj er ofte unge fugle, der endnu ikke er helt udfarvede. Unge gråmåger er lysebrune med et svagt rødligt skær. Deres vingespidser er desuden lysere end resten af vingerne.