Latinsk navn: Anas platyrhynchos
Engelsk navn: Mallard
Klasse: Fugle
Orden: Andefugle
Familie: Svaner, gæs og ænder

Gråanden er den mest almindelige and i Danmark. Den yngler overalt i landet i nærheden af vand - altså både ved søer, moser, vandhuller, kysten og i parker. Større flokke af gråænder nordfra overvintrer i Danmark.

Kendetegn
I yngleperioden har andrikken et metalgrønt hoved og hals samt et rustbrunt bryst med en hvid halsring. Næbbet er gult. Anden har derimod en brunlig fjerdragt og et gulbrunt næb. Begge køn har blåt vingespejl.

Føde
Gråænder er svømmeænder og finder derfor føde ved enten at snadre i vandoverfladen eller ved at dyppe hoved og hals ned i vandet. Føden består af frø, plantedele, skaldyr, insekter og brødrester.

Gråand - Anas platyrhynchos - Mallard
Fakta
  • Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav
  • Vingefang: 81-98 cm
  • Længde: 58 cm
  • Vægt: 850-1400 g
  • Max levealder: 23 år
  • Kuldstørrelse: 9-13 æg
  • Antal kuld: 1
  • Rugetid: 27-28 dage
  • Ungetid: 50-60 dage
Vidste du det?
Når ællingerne udklækkes vil de i løbet af få timer være klar til at følge efter den første genstand, der bevæger sig bort fra den. I naturen er dette deres mor, men i forsøg har det vist sig, at det også kan være andre ting - fx et menneske.